Bir misafir yorumu

Hilmi Toros*

Güneşi, sıcaklığı ve ara sıra gerçekleşen yer sarsıntılarının yanısıra toprağımızın bollukla sunduğu birşey daha var ki o da yemek tesisleri.

Bunlar Lokanta olabilir, Kafe, Restoran, Bistro, Büfe, Kebapçı, Pideci, Pizzacı veya herhangi bir yer, Çalış’tan Karagözler’e, Üzümlü’den Hisarönü-Ölüdeniz-Kayaköy üçgenine kadar hemen her köşebaşında rastlayabileceğimiz. Sanki yiyen-nüfus oranının en yüksek olduğu yer.

Öyle görünüyor ki ne kadar yemek tesisi varsa bir o kadar da insan türeyecek (nereden?) ve aslında bazıları bir kereden fazla yiyecek çünkü daha fazla tesis olacak.

Gerçek şu ki bol miktarda tesis var ve gerek Fethiye yerlileri gerekse Türk ve yabancı misafirler sıklıkla dışarıda yemek yiyorlar. Bu tesislerin  bazılarında uygun maliyetli yemek bulabilmek mümkün (üç çeşit Türk yemeğini 10 TL’nın altında , genellikle de öğle yemeklerinde Günün Spesiyali adı altında). Fethiye’deki tesislerin bazıları kaliteleriyle idare etse de çoğu geçerli not alır durumda.

Ne yazık ki ve sinir bozucu bir şekilde artan Müşteri Avı var. Bazı yerlerdeki tesislerde, özellikle sahil şeridi ve balık pazarında neredeyse size yanaşıp : Lütfen burada yiyin, Ne içersiniz, Nerelisiniz, Yemek iyi ve ucuz, diyorlar. Ben ve Karen’im mümkün oldukça buralardan uzak durmaya çalışıyoruz çünkü son derece kabaca kuşatılıyoruz.

Bazı tesislerde de uyum yok. Köfte ustası şefler size İtalyan Makarna, Hint Köri veya Çin Tatlı ve Ekşi sosları uzmanı olarak tanıtılabiliyorlar. Belki birgün Adana’dan bir  kebap ustası bize Suşi hazırlıyor olabilecek. Ama tabii ki iyi ve mükemmel olanlar da var.

Bu kategoride birinci  (lütfen diğerleri alınmasın) Yes Marina 2. Karagözler’deki Yengeç Restoran.

Manzarası ve dinginliğiyle yarışılamaz. Kahvaltı, öğle veya akşam yemeğinde rahatlamak için ideal bir yer. Soğuk bir içki eşliğinde Karagözler Koyunu ve Yes Marina’da demirlemiş tekneleri seyretmek gerçekten doyurucu, hele özellikle benim gibi bir yelkenci için.

Eğer iyiyse zaten kendini aşmak gibi bir potansiyeli de var özellikle de  Selahattin Aydemir idaresi altında. Ki kendileri Ece Saray Marina’daki Mod Cafe’yi de en önde gelen tesislerden biri yapmışlardı.

Balık, Yengeç Restoran’daki büyük oyunun adı ama menüsü de oldukça zengin çeşitli. Et ve tavuk çeşitleri de ayrıca sunulmakta. Fiyatlar bu kalitede bir yer için son derece makul. Şarap listesi de iyi.

Benim yaptığım ayrıntılı bir restoran gözlemi değil, sadece yorum, onların iyi olmasından kaynaklan dostluğumuz sebebiyle görüşümün açığa çıkması.

Yençeç’in yeri muhteşem, doğru yöneticiler iş başında, ancak son karar tabii ki müşterilerin.

* Hilmi Toros

1980’den beri Fethiye ziyaretçisi, 2006’dan bu yana da  Fethiye sakini, The Associated Press muhabiri ve Birleşmiş Milletler Basın Yöneticisi  olarak tüm dünyada 1.000’den fazla tesiste tedbirli bir tahminci olarak yemek tatmış biri. Şu anda da ‘maisondesovalye.com‘ sitesinin sahibi.